Damavand (5671 mnv), Iran • Planinarsko društvo "Fruška gora" - Novi Sad
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Damavand (5671 mnv), Iran

24/07/2023; 00:00 - 03/08/2023; 00:00 CEST

Damavand – najviši vrh u Iranu. Pođite sa nama u Iran – zemlju koja će vas sigurno ostaviti bez daha. Zemlju o kojoj može da se priča 1001 noć. Zemlju u kojoj će vas dočekati pogledi iz kojih zrači dobrodošlica, srdačnost, optimizam i poštovanje. Iran sa svojim kulturnim i istorijskim bogatstvom, ali i sa svojim modernim građevinama, zaista ostavlja bez daha. U njegovim gradovima sabrane su sve lepote prirode i raskoši arhitekture. Trgovi će vas zapanjiti svojom grandioznošću i prostranošću, graciozne džamije, raskošne palate, gizdave fontane, tirkizne kupole kao odraz savršene geometrije, sa belim kaligrafskim zapisima spolja, i zamršenim mrežastim dekoracijama unutra. Mostovi, bašte i vrtovi titraju u savršenom skladu arhitekture, poezije i mistike. Bazar koji se šareni od bezbroj stvari i prodavnica.

Iran – zemlja gde ljudi na vaše pitanje prvo odgovaraju osmehom pa posle rečima. Gde vas toplo pozdravljaju i žele dobrodošlicu. Zemlja gde vi uvek imate prednost i uvek ste ispred njih – jer vi ste gost u njihovoj zemlji – a to znači i njihov gost. Nasmejani, dobro raspoloženi i spremni za šalu ugostiće vas najbolje što umeju.

I još, u daljini, Damavand – simbol Irana o kojem se pričaju razne legende. Jedna od njih je da u samom vulkanskom grotlu živi čudovište. Starost Damavanda se procenjuje na oko dve milijarde godina. To je džin koji je dostojan svakog poštovanja. Kolos koji se izdiže do oblaka i koji će vas sasvim sigurno svojom gracioznošću, veličinom i snagom koju odaje ostaviti bez daha.

Dakle, pridružite nam se i usudite se da otkrijete mnogo više, ali budite spremni i da doživite mnogo više. Jer sigurno hoćete.

Ovo putovanje će, to vam garantujemo, biti putovanje vašeg života!!! Molim vas, spakujte svoje rančeve i pođite zajedno sa PD „Fruška gora“ Novi Sad u kolevku civilizacije.

Uspon na vrh Damavanda (5610 mnv), poseta muzeju persijskih tepiha u Teheranu, Azadi Kule (Sahijad), toranj Milad, palata Golestan, teheranski Bazar, most sa 33 luka u Isfahanu, most Khadžu, trg Mejdan Nakš E Džahan (pod UNESCO zastitom), Kaspijsko more, mauzolej Imam Khomeini…

PLAN PUTOVANJA:

PRVI DAN: 24.07.2023.
Beograd – Istambul – Teheran (Za sve one kojima polazna tačka nije Republika Srbija biće obezbeđena avio karta iz zemlje iz koje dolaze.)

DRUGI DAN: 25.07.2023.
Stižemo u Teheran. Poseta Mauzoleju imama Homeinija.
– transfer do Polura gde je privatan smeštaj, i odmaramo (2 – 3h). Noćenje (u privatnom smeštaju ima kupatilo i kuhinja).

TREĆI DAN: 26.07.2023.
Oko 7h buđenje i priprema za podnožje Gustfand Sara (3040mnv). Transfer terenskim vozilima i početak pešackog uspona do planinarskog doma Barge Sevom (4200mnv). Noćenje u planinarskom domu.

ČETVRTI DAN: 27.07.2023.
Ustajanje u 8h, zatim polazak do ledenog vodopada (4800-4900 mnv) Aklimatizacija. Vraćamo se u dom i tamo noćimo.

PETI DAN : 28.07.2023.
Ustajemo u 3h. Polazak na uspon u 4h. Do vrha je potrebno 6-10h (zavisi od spremnosti grupe). Vraćamo se sa vrha. Noćenje.

„Krenuli smo u Iran da savladamo još jedan vrh, ali vrh je savladao nas. Bili smo zaista sami na Damavandu. Okrenuli smo se oko sebe i videli lepotu, obronke pravog vulkana koji se s površine Zemlje izdigao do visine od čak 5.610 metra. i konačno smo shvatili da lepota nije u cilju (onom vrhu na koji želimo da se popnemo), već u putu koji treba da pređemo do njega…“ „SAMI NA DAMAVANDU“

ŠESTI DAN : 29.07.2023.
REZERVNI DAN za uspon na Damavand u slučaju eventualnog pogoršanja vremenskih uslova prethodnog dana, ili rano ujutro krećemo prema selu Polur i krećemo prema Kaspijskom moru (Ferejdun Kenar). Smeštaj u privatnim vilama i kupanje u Kaspijskom moru. Odmor u toploj vodi.

SEDMI DAN : 30.07.2023.
Pakovanje u 7h ujutro a potom krećemo za Teheran. Poseta Bazaru, Stari grad, palata Golestan, Šahijad, muzej Persijskih tepiha. Noćenje u hotelu.

OSMI DAN : 31.07.2023.
Odmor do 12h. Napuštamo hotel do 13h. Poseta muzeju drevnog Irana (Mūze-ye Irān-e Bāstān) i noćni pogled na Teheran sa Velikog Tornja “Milad“435m (šesti toranj na svetu). Noćna vožnja prema Isfahanu.

DEVETI DAN : 01.08.2023.
Poseta Isfahanu – Imamova Džamija, most Khadžu – most 33 luka – bazar kupovina Persjiskih suvenira (noćni život Isfahana). Smeštaj u hotelu.

DESETI DAN : 02.08.2023.
Celodnevni poseta Isfahanu i šoping.

JEDANAESTI DAN : 03.08.2023.
Napuštamo hotel oko 8h, zatim putujemo ka Teheranu – let za Beograd.

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMENE PLANA. ODLAGANJE ILI OTKAZIVANJE AKCIJE U SLUČAJU LOŠIH VREMENSIH PRILIKA I NEPREDVIDJENIH OKOLNOSTI. U SLUCAJU DA SE OD STRANE ORGANIZACIJE ZASTITE ZIVOTNE SREDINE U IRANU ZABRANI USPON NA DAMAVAND ZA SVE PLANINARE, USPON CEMO ORIJENTISATI
PREMA DRUGIM VRHOVIMA IZNAD 4800mnv (ALAM KUH , SABALAN …)

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS sa markicom za 2023. godinu. Prilikom prijave navesti naziv društva, broj planinarske kartice i markice.

Vodič zadržava pravo izmene plana. Svaki učesnik akcije dužan je da se pridržava pravila u skladu sa Pravilnikom o ponašanju planinara. U slučaju da bude procenjeno da planinar iz bilo kog razloga može ugroziti svoju ili bezbednost grupe, polazak na uspon nede biti dozvoljen.

NAPOMENA: Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva “Fruška gora” Novi Sad.
Svi učestici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni, svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa pravilnikom o bezbednosti planinarskog saveza Srbije.
 Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

KOTIZACIJA: 1150 € u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate.

Uplata na račun pd Fruška gora Novi Sad: ‎340-4961-82
Naznačiti svrhu uplate: ekspedicija Damavand

U KOTIZACIJU JE URAČUNATO:
Povratne avio karte sa svim taksama (prtljag do 20kg+8kg ručni, obrok u avionu), svi transferi unutar Irana, sva noćenja u hotelima Teherana i Isfahana sa doručkom. Noćenje u vili na Kaspijskom moru, noćenje u planinarskom domu, u privatnoj kući u podnožnju, vodič na usponu i tokom obilaska u Iranu (prevodilac ), troškovi pozivnog i garantnog pisma, majica sa nazivom ekspedicije.

U CENU NIJE URAČUNATO: Hrana, voda, ulaznice za istorijske lokalitete, iranska viza i takse za uspon.

POTREBNA DOKUMENTACIJA: Pasoš, planinarska markica za 2023.

CENA JE RAČUNATA NA OSNOVU MINUMUMA OD 12 PUTNIKA U SLUČAJU MANJEG ODAZIVA PUTOVANJE SE OTKAZUJE.

PRIJAVA:

UZ AKONTACIJU od 250 € u dinarskoj protivvrednosti najkasnije do 15.03.2023.
DRUGA RATA: u iznosu od 150 € u dinarskoj protivvrednosti najkasnije do 15.04.2023.
TREĆA RATA: u iznosu od 150 €u dinarskoj protivvrednosti najkasnije do 15.05.2023.
OSTALO PRED PUT.

Satnica letova će biti naknadno objavljena

U SLUČAJU ODUSTAJANJA POTREBNO JE NAĆI ZAMENU ILI SE AKONTACIJA NE VRAĆA

OPREMA :
Spisak opreme će biti poslat učesnicima.

ORGANIZATOR: PD „Fruška gora“ Novi Sad

VODIČI:
Shahrdad Sharabiani MB 741;
Tel. / Viber / 060/033-0-771

Lokalni licencirani vodiči iz Planinarskog Saveza Irana.

Details

Start:
24/07/2023; 00:00 CEST
End:
03/08/2023; 00:00 CEST

Organizer

PD „Fruška gora“ Novi Sad
Phone
+381600330771
View Organizer Website